Vecka 32

Jag i vecka 32 ( 31+0 ) 102 cm
 

Mamman

Utnyttja tiden som är kvar till förlossningen för att komma i balans, mentalt och kroppsligt. Tänk på vad du äter och på hur du rör dig, så att du inte belastar fel. Ta varma bad för att slappna av i kroppen, försök att stressa så lite som möjligt. 

I slutet av graviditeten kan det bli svårt att sova bekvämt. Magliggande fungerar givetvis inte, och i ryggliggande kan trycket på pulsådern göra att både du och barnet mår illa. Den bästa sovställningen brukar därför vara att ligga på sidan. Många gravida tycker att det är skönt med kudde som stöd under den tunga magen. Tiden efter förlossningen kan också vara ganska tuff, men du kan få en hel del hjälp om du stannar på sjukhuset några dagar.

 

Barnet

Barnet är ca 40 centimeter långt och väger runt 2 kilo. Det kan själv kontrollera sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga, och barnet tränar dem genom att andas ner fostervatten, ofta med hicka som följd. Dess lungblåsor är fyllda av vatten under hela graviditeten och vätskan pressas ut först vid själva födseln. I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback